Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Lom Boleradice

Lokalizace

Lom Boleradice

Všeobecná charakteristika

Kraj: Jihomoravský kraj
Okres(y): Břeclav
Katastrální území: Boleradice
Mapové listy: 3421, 34211
Geologická správní oblast: Pouzdřanská, ždánická a zdounecká jednotka, račanská jednotka Chřibů
Lokalizace: Lom v SV. svahu nad Harskem, mezi Diváky a Boleradicemi, 660 m S. od kóty 212 (při styku silnice s hrází rybníka).
Přístup k lokalitě: - bez omezení - autem přístupná bez zákazu vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: Opuštěný lom v SV. svahu, 300 m nad potokem Haraska.
Technický objekt: lom
ID : 684

Geologie

Geologická charakteristika: Ždánicko-hustopečské souvrství je nejmladším litostratigrafickým členem ždánické jednotky. Stratigraficky náleží k oligocénu (eger). Stenou lomu je odkryta cca 15 m mocná sekvence psamiticko - pelitické litofacie značně zpevnělá. Vyznačuje se rytmickým střídáním pískovců a vápnitých jílovců. Maximální mocnost lavic pískovců je 40 cm, vložek jílovců 35 cm. Pískovce zpravidla začínají intervalem Boumova rytmu Tb a Ic. V intervalu Tc jsou časté asymetrické čeřiny místy přecházející do konvolutního zvrstvení a šikmé zvrstvení (microsslamination). Naspodu lavic pískovců jsou proudové i zátěžové stopy a bioglify. Jílovce jsou prachovité (Td interval). Čisté nevápnité hemipelagity a pelagity intervalu Td chybějí. Ojediněle byly pozorovány slabé vložky pelagických vápenců. Vrstvy poskytly ochuzená společenstva mikroorganizmů (forminifery a nanoplankton) egeru.
Regionální členění: Karpaty - flyšové pásmo - vnější (menilito-krosněnská) skupina příkrovů - ždánická jednotka
Stratigrafie: kenozoikum - paleogén - oligocén - svrchní oligocén - spodní eger
Témata: stratigrafie, sedimentologie, geologie
Jevy: čeřiny
Původ geologických jevů (geneze): sedimentární
Hornina: pískovec, jílovec (lupek)
Geologický význam: regionálně-geologický význam (mapování)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Geologické lokality doporučené k ochraně
Ochrana geologického fenoménu: B - je důvodem k doporučení lokality k ochraně (evidovaná lokalita)
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Jedinečný odkryv ždánicko - hustopečského souvrství v psamitiko-pelitické (flyšové) litofacii ždánické jednotky. Důvodem navrhované ochrany je rychlý zánik přirozených i umělých odkryvů v ždánické jednotce v důsledku jejich nedokonalého zpevnění. Navrhovaná lokalita je v tomto směru vyjímkou, trvale dobrou odkrytost si uchovává od zakončení těžby tj. asi 45 let.
Střety zájmů: sport, právo vlastnické
Popis střetů zájmů: Lom je zcela opuštěný. V nedávné minulosti (před rokem 1989) byla spodní část těžebny a odval využívána jako střelnice Svazarmu. V současné době je vzhledem k restituci nutno jednat z původním majitelem.
Stav lokality: ucházející

Literatura

Batík, P. (1971): Geologie Ždánického příkrovu mezi Nikolčicemi a Bořeticemi. - Sbor. geol. Věd., Geol., 21, 157-179. Praha. Cicha, I. - Chmelík, F. - Pícha, F. - Stráník, Z. (1964): Ubersicht über den heutigen Stand der Forschungen in der Molasse zone Ždánicer und Pouzdřany Einheit Süd Mahrens. - Mitt. Geol. Gesel. Wien, 56, 2, 445-501. Wien. Stráník, Z. et al. (1978): Základní geologická mapa 1:25 000 a vysvětlivky, list 34-211 Štibořice. - Archiv ČGÚ Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Stráník Zdeněk, 24.11.92

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 684 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-03]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/684.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]